Leeshobby met budget? Zo doe je dat.

Al vaker heb ik gehoord dat mensen overstappen van papieren boeken naar e-books omdat dit goedkoper is of zelfs dat ze helemaal niet meer lezen omdat deze hobby te duur voor hen is. Dit vond ik zo jammer dat ik besloot een blogpost met tips hierover te schrijven. Want een leeshobby met budget is zeker mogelijk! Ook voor jou.

De bieb

De meest voor de hand liggende, maar toch één waarvan ik denk dat mensen die vaak over het hoofd zien. De bieb is namelijk lang niet zo stoffig meer als velen denken. Zo verlenen ze niet alleen maar boeken, maar ook films en series, ebooks, tijdschriften, strips of denk aan cd’s voor het oefenen voor je rijbewijs-examen. Er zijn zoveel mogelijkheden waar vaak niet aan gedacht wordt. Terwijl je dit toch allemaal kan lenen voor een x aantal euro’s per jaar (afhankelijk van je woonplaats).

Enquêtes

Oké je hebt gelijk, dit is een onderdeel waar je erg, maar dan ook erg veel geduld moet hebben. Maar geef toe, stiekem is er toch niks leuker dan als je na zoveel tijd een cadeaubon van €10,- bij elkaar hebt gespaard? Er bestaan talloze enquête sites, maar diegene die ik hier wil aanraden is Quickthoughts. Dit is namelijk een app waarbij je op elk vrij moment een enquête kan maken en zo €0,50 verdient. Zo wordt wachten op de bus, trein, tandarts of waar dan ook minder vervelend omdat je toch elke keer weer dichter bij je doel bent. Heb je €10,- gespaard? Dan kan je dit bedrag inruilen voor een €10,- bol.com cadeaubon.

Minibiebs

Ik hou van dit concept! Niet alleen is het superleuk om op de gekste plekken een schattig klein kastje tegen te komen die helemaal boekig is gemaakt. Maar ook de inhoud kan soms erg verrassend zijn. Het concept is om een boek te van jezelf te ruilen voor één van de minibieb. Ook zijn er bij sommige tijdschriften aanwezig of is deze in categorieën opgedeeld, per genre of volwassen- en kinderboeken. Elke minibieb is weer anders. Wil je weten of bij jou in de buurt een minibieb zit? Kijk dan op minibibliotheek.nl of minibieb.nl, voor Nederland en België.

Hebban Leesclub

Mocht je het superleuk vinden om met een leesclub mee te doen, dan is Hebban dé place to be. Zo kan je eindelijk eens een keer meedoen met een leesclub zonder zelf een duur nieuw boek te hoeven aanschaffen. Word je namelijk uitgekozen dan krijg je het boek naar je opgestuurd. Samen met 9 of 14 anderen – de leesclubs hebben meestal een grootte van 10 – 15 mensen – lees je het boek en beantwoord je daarna vragen over het boek én kun je discussies erover voeren. Op het eind schrijf je een recensie en mag je het exemplaar houden. Zelf heb ik al aan een aantal leuke leesclubs mogen deelnemen, waardoor ik zelfs een aantal van mijn favoriete series heb ontdekt.

Kringloop

Niets leuker dan rondstruinen tussen tweedehands boeken en een pareltje van een boek vinden. Je staat versteld wat voor boeken mensen soms naar de kringloop brengen, speciale edities, boeken die echt helemaal nieuw lijken, of één die niet meer in de winkels te verkrijgen is, maar die je altijd al hebt willen lezen. De kringloop is echt de aangewezen plek om nieuw leesvoer te vinden. En misschien ook wel die verfilming van je favoriete boek of een nieuwe leesstoel 😉

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips, hoe zorg jij dat lezen betaalbaar en toch leuk blijft?

Leeshobby met budget low budget goedkoop lezen

Op zoek naar nog meer budget tips die tegelijkertijd Zero Waste zijn? Kijk dan eens naar mijn blogpost over de Zero Waste kalender.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jenniferleest schreef:

  Wat een leuke en goede tips Dionne! Ik vind het zelf ook altijd leuk om nieuwe auteurs te ontdekken d.m.v de kringloop ☺️

  1. eyeloveprint schreef:

   Dank je! Echt? Koop jij daar dan ook wel eens boeken? Bij kringlopen zoek ik dan altijd weer naar bekende boeken / auteurs haha, vind anders zo moeilijk zoeken naar iets leuks omdat je alleen de ruggen ziet.

 2. Marieke schreef:

  Fijne tips! Ik kijk ook nog wel eens in Facebook groepen, daar worden boeken soms heel goedkoop aangeboden, en de Intratuin heeft soms ook heel goedkope boeken.

  1. eyeloveprint schreef:

   Ja klopt! Het is echt mazzel hebben soms, maar dat maakt het wel weer extra leuk toch? 🙂 Intratuin heb je soms ook veel keuze en goedkoper inderdaad, maar dat is net als met Action toen of niet? Vind dat stempeltje met ‘beschadigd’ onderaan altijd zo zonde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *