Recensie: De legende van de vuurberg – Sarah Lark

De legende van de Vuurberg is het derde en laatste deel in de Rata Station serie met wederom een prachtige cover én veel pagina’s. Ik kon dan ook niet wachten om weer in de vroegere wereld van Nieuw-Zeeland te duiken en om te zien hoe het er met de families aan toe ging. Of dit deel net zo goed was als de vorige boeken? Dat lees je hier.

Ken jij de Rata Station serie nog niet? Lees dan eerst de recensie van het eerste deel De tijd van de Vuurbloemen om spoilers te voorkomen.

Benieuwd wat ik van het tweede deel vond? De recensie van de Zang van de Hoornschelp lees je hier.

Sarah Lark Rata Station serie

De legende van de vuurberg
Auteur: Sarah Lark
Uitgeverij: Uitgeverij Fontein

Synopsis
Nieuw-Zeeland, 1880. Aroha heeft een gelukkige jeugd, tot de dag dat ze betrokken raakt bij een groot treinongeluk. Ze wordt naar haar tante gestuurd, die op Rata Station woont, om daar in alle rust te genezen.

Met hulp van de dromerige Robin en haar temperamentvolle nichtje March hervindt ze langzaam weer haar evenwicht – tot een onverwachte gebeurtenis opnieuw alle vaste grond onder haar voeten wegslaat…

Mijn mening

In het derde boek alweer in de Rata Station serie volgen we de volgende en derde generatie. Elk weer erg verschillend van elkaar. Aroha, de dochter van Linda die na een heftig ongeluk bang is dat er een vloek op haar rust. Robin, de zoon van Cat en Chris die niets liever wil dan toneelspelen in plaats van werken op een schapenboerderij. En March, de dochter van Mara en Eru, die als vrouw ver vooruit is voor haar tijd, maar verschrikkelijk wordt tegengewerkt door alle stigma’s die er zijn rond een vrouw in een hoge functie.

Deze boeken blijven heerlijk om te lezen en wat zie je Nieuw-Zeeland toch evolueren. In een aantal generaties verandert er ontzettend veel voor de inheemsen, de Maori. Maar ook voor het land zelf. Dit boek is minder hard dan de vorige en passend bij de tijd ook meer geciviliseerd. De legende van de Vuurberg gaat vooral over de industrialisatie en het toerisme wat toendertijd echt in Nieuw-Zeeland begon. Het leuke en interessante is dat Sarah Lark ontzettend veel gebeurtenissen in het verhaal verwerkt die waargebeurd zijn of gebaseerd op feiten. Zelf ben ik gek op geschiedenis in verhaalvorm, dus is dat voor mij echt een toevoeging. Achterin het boek kan je dan ook over haar bronnen lezen en wat wel en niet fictie was. Verder komen personages uit vorige boeken weer terug, worden de onbeantwoorde vragen beantwoord en komt alles samen in dit deel. Met De legende van de vuurberg komt het verhaal jammer genoeg dan ook echt tot een einde.

Ik heb genoten van de Rata Station serie en ontzettend veel geleerd over Nieuw-Zeeland en zijn cultuur. Eén ding is zeker, ik heb er een favoriete schrijfster bij in het historisch roman genre. Haar andere series/boeken gaan dan ook zeker op mijn lijstje.

Ken jij de (andere) boeken al van Sarah Lark? En zo ja, welke vind jij echt een aanrader?

Bestel De Legende van de Vuurberg bij bol.com

Bewaar voor later op Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *