Vegan kaneelcake / cinnamon cake

Sinds ik vaak veel leuke reacties krijg op instagram wanneer ik iets gebakken heb leek het me leuk om ook recepten te gaan plaatsen op mijn blog. Het eerste recept is dan ook deze vegan kaneelcake geworden. Deze cake is misschien steviger dan je gewend bent, maar heeft wel die lekkere kaneelsmaak die je weer kan combineren met allerlei soorten fruit. Deze cake is echt één van mijn lievelingstussendoortjes / lunch of zelfs als taart ? Laat me weten wat je ervan vond als je hem hebt gemaakt! Je kan me op instagram ook altijd taggen @eyeloveprint, vind ik leuk om te zien.

* Dit recept is net als alle andere recepten op deze blog vegan en vrij van gluten, lactose en geraffineerde suikers.

Ingredienten Vegan Kaneelcake recept
Ingrediënten

Voor een ronde cakevorm van ongeveer 18cm
150 gram cashewnoten ongezouten
3 dadels
150 ml plantaardige melk (zoals kokosnootmelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk etc. Zelf gebruik ik de kokosnoot-rijst melk van Royal Green, zie foto)
1 rijpe banaan
100 gram glutenvrij meel (bij deze cake vind ik bruine rijstmeel het lekkerst, maar je kan ook amandelmeel of kastanjemeel gebruiken)
1 theelepel wijnsteenbakpoeder (let op dat hier geen aluminium of e-nummers inzit)
3 theelepels kaneel
Kokosolie voor het invetten van de cakevorm

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 graden celcius.

 1. Verwijder de pitten van de dadels als ze deze hebben, ik gebruik zelf altijd biologische pitloze dadels van TerraSana. Mix deze samen met de cashewnoten en plantaardige melk in een keukenmachine of foodprocessor. Maal fijn. Voeg dan de banaan en meel toe, bakpoeder, iets zout als je het aandurft (ik namelijk niet) en kaneel. Meng tot een egaal mengsel.
 2. Vet de cakevorm in als je dat nog niet gedaan hebt met een beetje kokosolie. Doe het beslag in de cakevorm en bak in ongeveer 30-35 minuten gaar (verschilt per oven, die van mij heeft altijd langer nodig dus gaat die op 35 minuten.)
 3. Het leukste gedeelte, het opeten! Ik vind de cake zelf het lekkerst wanneer deze is afgekoeld en met bananenplakjes erbovenop (wel een rijpe banaan voor de zoetigheid). Je kan het natuurlijk ook eten met appelpartjes, wat honing, agavesiroop of wat voor combinatie je zelf lekker lijkt.

Vegan kaneelcake geïnspireerd op dit recept

Vegan Kaneelcake met Banaan

Since I had already translated this recipe to English for a friend, I decided to add the translated recipe to my post too. At least everyone can now enjoy and bake this cinnamon cake if they want to. This healthy version of the cinnamon cake is probably a different version than you are used to. It’s more sturdy, but has a great cinnamon taste which you can combine with many kinds of fruits. I love to eat this cake for lunch or as an extra or even as pie ? Let me know what you thought of the cake if you’ve made it. You can also tag me on Instagram at @eyeloveprint .

* This recipe is just like all the other recipes on my blog vegan and free of gluten, lactose and refined sugar.

Ingredients:

For a round cake tin of around 18 cm
150 gram cashews unsalted
3 dates
150 ml plant-based milk (like rice, coconut, almonds, hazelnut, etc. I used coconut-rice milk from Royal Green)
1 ripe banana
100 gram of glutenfree flour (in my case brown rice flour, but you can also use almond or chestnut flour)
1 teaspoon of cream of tartar (try to find one without e-numbers and aluminium)
3 tea spoons of cinnamon
Coconut oil for the greasing of the cake tin

Steps:

Preheat oven at 170 celcius

 1. Remove the pits of the dates if you have any, I used pitless dates and mix them with the cashews and plant-based milk in a blender/food processor. Grind until it’s fine. Add the banana and flour, baking powder, a bit of salt if you dare (I never do that) and cinnamon. Mix until you have an even mixture.
 2. Grease the cake tin with coconut oil if you haven’t done that yet. Put the batter in the cake tin and bake for around 30-35 minutes, depending on your oven.
 3. I like the cake best when it’s cooled off and I eat it with banana slices on top. You can also eat it with apple slices or whatever combination you like, with honey, agave syrup, the possibilities are endless.
Vegan Kaneelcake recept Cinnamon cake recipe Pinterest

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Audrey schreef:

  Oe, dit ga ik even onthouden! Ik maak altijd verjaardagstaarten voor mijn neefjes, maar eentje lijkt niet tegen ei te kunnen. Als je hier nou nog een lekkere creme met speculaaskruiden bij zou maken, is het volgens mij superlekker!

  1. eyeloveprint schreef:

   Oeh dat klinkt goed! Ben erg benieuwd naar hoe jouw versie dan wordt. Dat van niet tegen ei kunnen heb ik vaker gehoord, vervelend is dat. Je kunt ei ook altijd vervangen voor 1 eetlepel chiazaad / lijnzaad met 3 eetlepels water, ik loop hier zelf namelijk vaak tegen aan met recepten en dan verander ik het op die manier 🙂

 2. Yoni schreef:

  Kei lekker!! Goed bezig!!?

  1. eyeloveprint schreef:

   Oh wat leuk! Heb je hem al gemaakt of ben je dat nog van plan? Dank je! ☺️

   1. Yoni schreef:

    Ik wil dat nog gaan doen. Sowieso hou ik van banaan! Moet goedkomen!?

    1. eyeloveprint schreef:

     Haha ik ook! Denk dat in de meeste van mijn recepten wel een banaan gaat. Volgende die ik ga posten is waarschijnlijk bananenpannenkoekjes namelijk ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *