Recensie: Gallant – V.E. Schwab

Naast mijn oppervlakkige reden – sorry not sorry – van deze prachtige limited edition (sprayed edges met rozenpatroon, illustraties door het gehele boek en zóveel meer!) moest ik Gallant ook lezen om de mysterie. De synopsis zelf roept ontzettend veel vragen op. Dit leek me een heerlijk donker en sfeervol verhaal waar ik dan ook meteen aan begon toen ik het boek binnen had. Benieuwd wat ik ervan vond?

Gallant
V.E. Schwab
Uitgeverij: Boekerij

Recensie Gallant V.E. Schwab limited edition Boekerij

Synopsis
Er zijn een paar dingen die de veertienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Mijn mening

Olivia is een meisje zonder stem. Hierdoor heeft ze geleerd om naast gebarentaal ook op andere manieren te kunnen communiceren. Er is zoveel wat ze wilt vertellen, vragen.. echter wanneer je niet kan praten, kunnen mensen ook ontzettend makkelijk niet luisteren. De onwetendheid van zowel jezelf als Olivia bleef daardoor tergend lang aanhouden. Toch blijf je nieuwsgierig naar alle mysteries rondom de familiegeschiedenis van Olivia. Waarom moet ze wegblijven uit Gallant? Wat betekenen alle passages in het dagboek van haar overleden moeder? En de prachtige, maar duistere tekeningen? Ik kan Gallant alleen al aanraden om het kippenvel moment die je ervaart rondom het midden van het boek. Wat een ontdekking wanneer alles samenkomt!

“Vrij – een klein woord voor zoiets groots en aanlokkelijks. Ik weet niet hoe het voelt, maar dat wil ik graag ontdekken. Als ik je mijn hand zou toereiken, zou je hem dan vastpakken? Als ik vlucht, ga je dan met me mee?”

V.E. Schwab heeft een filmische manier van schrijven. Naast Gallant heb ik ook Het onzichtbare leven van Addie Larue gelezen, die overigens ook verfilmd wordt. Het zal mij dan ook niet verbazen als met dit boek hetzelfde gebeurd. Het donkere sfeertje, de fantasy elementen, de geheimen en alle talloze theorieën die je rondom dit verhaal kan hebben, heerlijk!

Met het einde van dit verhaal had ik alleen wel hetzelfde gevoel als bij haar andere boek. Een gevoel van ontevredenheid, waarschijnlijk omdat Gallant niet eindigde zoals verwacht en/of gehoopt, wat misschien wel eens de stijl van V.E. Schwab zou kunnen zijn. Toch ga ik absoluut al haar andere boeken ook lezen, want dat ze mooi en origineel geschreven zijn is een ding dat zeker is.

Bedankt Boekerij voor het recensie-exemplaar.

(Dit is een affiliate link, kost jou niks meer, maar geeft mij een klein percentage van de prijs wat mij weer verder helpt.)

Bewaar voor later op Pinterest

Recensie Gallant V.E. Schwab Limited edition Boekerij Fantasy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *