Recensie: Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-Ullman

Ik heb er lang over nagedacht of ik wel een recensie zou schrijven over Al het moois is niet verloren. Sinds het onderwerp toch best wel dichtbij kwam. Maar juist ómdat het zo herkenbaar was en ómdat ik vind dat dit meer besproken moet worden, vind ik het belangrijk om te delen. Zou ik anders niet dezelfde fout opnieuw maken?

Al het moois is niet verloren: 5 sterren vijf sterren
Auteur: Danielle Younge-Ullman
Uitgeverij: Best of YA

Synopsis
17-jarige Ingrid, dochter van de beroemde operazangeres Margot-Sophie, heeft een grote droom: ze wil dolgraag een prestigieuze zangopleiding volgen. Om dat te bereiken moet ze een deal maken met haar moeder. Margot-Sophie laat haar alleen gaan als ze eerst in haar eentje drie weken op een natuurkamp gaat. Ingrid is bepaald geen nature girl, maar hoe erg kan het zijn om een paar weken bij een kampvuur te zitten en nieuwe vrienden te maken? En bovendien is het een goede afleiding van Isaac, de jongen die ze net gedumpt heeft. Maar dat valt allemaal behoorlijk tegen. Het kamp lijkt meer op een bootcamp-achtig survivalprogramma en ze komt terecht in een groepje getroebleerde jongeren die elk hun eigen problemen hebben. Ingrid begrijpt niet hoe ze daarin is beland, maar ze heeft een belofte gedaan aan haar moeder en is vastbesloten om vol te houden. Zelfs als dat betekent dat ze onder ogen moet zien dat ze minstens zo getroebleerd is als de mensen om haar heen – of misschien wel meer.

“Ik kreeg de neiging om het huis in de fik te steken, het leger erbij te roepen, naar de maan te huilen, het maakte niet uit, als er maar iets gebeurde. Maar ik was ook bang dat er iets gebeurde, want dat hoefde niet per se goed uit te pakken..”

Mijn mening

Al het moois is niet verloren gaat over Ingrid die droomt van een zangcarriere. Haar moeder is depressief waardoor ze door haar hele leven heen veel heeft meegemaakt. Veel gebeurtenissen worden verzwegen voor haar omgeving. Niemand mag ook maar iets weten en alles moet een geheim blijven. Of dat nou van haarzelf moet of van haar moeder. Een grote verantwoordelijkheid voor een meisje alleen, maar sowieso voor elk persoon een onmogelijke taak.

Het verhaal begint bij het begin van het survivalkamp voor probleemjongeren, waar Ingrid naartoe is gestuurd om voor haar onbekende redenen. Elk kampgenoot heeft zo zijn eigen ding waar diegene mee worstelt. Ingrid zelf denkt echter dat ze degene is met de minste problemen, maar al snel laat het kamp haar daar aan twijfelen. Met de terugblikken naar het verleden leer je Ingrid en haar leven van kind tot nu steeds beter kennen. Waardoor steeds meer puzzelstukjes in elkaar vallen. Samen met de sarcastische dagboekstukjes tussendoor en alle aparte, maar leuke karakters uit het kamp was dit echt een verslavend boek die moeilijk neer te leggen viel. Een ware contemporary read die het verdient om gelezen te worden.

“En mijn moeder pakte nu ook andere dingen – een kat van keramiek, een muziekdoos – en gooide ze tegen de muur. Het geraas was oorverdovend. ‘Nee, je maakt alle mooie dingen kapot! Stop alsjeblieft..’

‘Al het moois is al verloren,’ brulde mijn moeder, dus ze hoorde me tenminste wel. ‘Niet waar!’ snauwde ik, zo moe, zo bang, ik was het zo zat om bang te zijn, en zo verschrikkelijk gefrustreerd.

Ik denk dat Al het moois is niet verloren heel goed laat zien dat een depressie niet alleen veel impact heeft op één persoon. Maar ook alle mensen eromheen. Net als Ingrid heb ik namelijk ook een depressieve ouder waardoor ik het nodige heb meegemaakt. Meerdere stukken in het boek kwamen dan ook enorm binnen doordat ik mij zo herkende in Ingrid en hoeveel moeite zij had om niet meegetrokken te worden. Ik wil mensen dan ook op het hart drukken om het niet voor jezelf te houden. Heb het er wel over met mensen. Laat je niet in het taboe / geheim hoekje drukken, maar praat over wat er thuis gebeurd. Ontwijk het niet. Het is niet de bedoeling dat jij er aan onderdoor gaat ter ‘loyaliteit’ aan een ander.

Wat ik zelf dan ook niet goed kon verwoorden is in Al het moois is niet verloren wel gedaan. Eigenlijk wil ik elke schrijver of schrijfster bedanken voor het schrijven van een boek, maar nu helemaal. Bedankt Danielle Younge-Ullman voor het schrijven van dit boek.

Bestel Al het moois is niet verloren bij Bol.com

Bewaar voor later op Pinterest

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *