Buddyread het Schaduwjaar – Kim Liggett

Ik heb Het Schaduwjaar samen gelezen met Jennifer van @jenniferleest/ jenniferleest.wordpress.com, de zogenoemde buddyread. En wat was dit een boek om samen te lezen! Hoeveel gesprekken wij wel niet over zo’n beetje elk deel van dit boek hebben gehad, Het Schaduwjaar was echt zó spannend en een heuse pageturner, mede door de korte hoofdstukken. Toegegeven, hierdoor ging onze buddyread wel bijna mis. De ene keer was ik 100 pagina’s voorgelopen op Jennifer, waarna ik natuurlijk probeerde om haar de kans te geven mij in te halen. En dan gebeurde hetzelfde weer, maar dan andersom. Toch is het ons gelukt! Wat we beide van dit boek vonden? Dat lees je hier.

Het Schaduwjaar:
Auteur: Kim Liggett
Uitgeverij: Best of YA

Synopsis
Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

“Toen ik klein was, kon je elke gedachte van mijn gezicht aflezen. Ik heb geleerd om me achter een vriendelijke glimlach te verbergen, maar soms, als ik onverwacht mijn spiegelbeeld in een ruit zie, zie ik mijn felle ogen branden.”

Mijn mening

Dit boek is verrassend, verwarrend en houd je op het puntje van je stoel. Vanaf de allereerste pagina laat Het Schaduwjaar je niet meer los. Er komen veel thema’s voorbij naarmate je verder leest, maar de belangrijkste en hoofdthema is toch wel het feminisme. Misschien in dit boek dan in het extreme, maar het Schaduwjaar laat goed zien wat mensen elkaar voor verschrikkelijke dingen aan kunnen doen, en dan vooral vrouwen onderling. En hoe het ook anders kan. Hoe sterk we zouden staan als we elkaar niet meer neerhalen. Als we eensgezind voor elkaar opkwamen en elkaar juist steunen. Ik denk dat iedereen wel een persoon herinnert uit zijn of haar schooltijd die altijd onnodig iemand het leven zuur moest maken. Uit jaloersheid of omdat diegene anders was, niet zoals de rest. Dit boek roept dan ook hoop op, verlangen naar een betere wereld, eentje die we samen kunnen bereiken als we ons best maar doen.

Verdwaald in dit boek zitten veel mooie quotes, levenslessen en ontdekkingen die de hoofdpersoon doet, maar die ook op ons leven van toepassing zijn. Tierney maakt veel mee, heftige, maar ook mysterieuze onverklaarbare dingen waardoor je aandacht geen enkele keer verslapt. Je moet gewoon doorlezen.

“Maar ik weet wat ik zag. Ik weet wat ik voelde.

Zij kunnen het magie noemen.

Ik kan het waanzin noemen.

Maar één ding is zeker.

Er is hier geen genade.”

Kortom een inspirerend boek die je gelezen moet hebben. Dystopisch, overleven, een boek die je oogkleppen weghaalt, goed in mekaar zit, maar vooral één die duister en erg angstaanjagend is. Eigenlijk zaten alle ingrediënten voor een goed boek erin. Ik kan dan ook niet anders dan dit boek aan iedereen aanraden.


Het grappige van een buddyread is dat je natuurlijk beide een eigen mening hebt over een boek. Zo zijn we, zelfs nu, er nog steeds niet uit over het einde van het verhaal en lazen we bepaalde dingen die er gebeurden allebei op een andere manier.

Benieuwd naar wat Jennifer van het Schaduwjaar vond? Lees haar recensie hier.

Bestel het Schaduwjaar bij Bol.com

Buddyread Het Schaduwjaar Kim Liggett Pinterest

5 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Maartje schreef:

    Leuke recensie! Vond die van Jennifer ook al zo veelbelovend klinken, moet hem toch maar wat naar voren schuiven op m’n te lezen boeken lijst. ?

    1. eyeloveprint schreef:

      Haha zeker doen, ik was ook helemaal verbaasd, echt de moeite waard ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *