List & Leugens: 5 Redenen om dit boek nu te lezen!

Ik hoorde heel vaak dat mensen net zoals mij twijfelden om aan deze serie te beginnen. De een las het niet omdat het boek zo gehyped is (dat was dan ook mijn reden, want de gehypete boeken vind ik vaak tegenvallen), de ander twijfelt omdat de Grisha trilogie voor hun geen succes was of misschien wel omdat het relatief zo’n dik boek is. Toen ik List & Leugens begon te lezen en er uiteindelijk toch achter kwam dat ik dit boek echt geweldig vond besloot ik deze blogpost te schrijven. Voor ieder die nog twijfelde. Deze wordt dan ook iets anders dan een recensie, en mocht je dan nog niet om zijn, dan weet ik het ook niet meer 😉

List & Leugens
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgeverij: Blossom Books

De synopsis
In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje… Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen. Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.


1. Enemies to lover

Twee vijanden waarvan de haat toch stiekem liefde is of misschien wel liefde wordt is echt één van mijn favoriete tropes. Zulke boeken kan ik gewoon nooit laten liggen. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat dit nou juist vooral in dit boek voorkomt. Door de cover en door de synopsis verwacht je namelijk iets heel anders, maar niets is minder waar.

2. Actie en magie

Dit boek heeft niet normaal veel actie en er zou dan ook zo een film van gemaakt kunnen worden. Het lijkt mij zelfs sterk als dat niet gebeurd want dat verdient dit verhaal gewoon (schreef ik voordat het nieuws van punt 5 uitkwam). De gang (groep) die bij elkaar is gebracht hebben ieder hun eigen specialiteit om de opdracht te voltooien en dit gaat niet zonder slag of stoot. Ik moet eerlijk toegeven dat het begin voor mij wel erg lastig was om in te komen. Het boek is opgedeeld in meerdere delen en de hoofdstukken zijn elke keer vanuit een andere personage. Door de vele hoofdpersonen word je een beetje overrompeld, maar na de eerste 100 pagina’s leest het echt als een trein.

‘Jesper!’ Ik vermoord die kleine idioot, dacht Jesper. ‘Wat moet je?’ schreeuwde hij naar beneden. ‘Doe je ogen dicht!’ ‘Van daar beneden kun je me niet zoenen, Wylan.’


3. Sterke personages

In tegendeel tot de Grisha Trilogie (Schim & Schaduw, Dreiging en Duisternis etc.) vind ik dat in dit boek de personages wel verschrikkelijk goed zijn uitgewerkt. Zo krijg je achtergrondverhalen te lezen van alle personages die allemaal iets heftigs hebben meegemaakt. Je leert ze zo dan ook veel beter kennen en voor ieder persoon krijg je een zwakke plek.

4. Onbereikbare liefde en LGBTQ

Als je bij Enemies to Lover nog niet om was dan misschien wel bij deze. Bij zo’n actieverhaal verwacht je natuurlijk weinig romantiek, maar toch zit het er allemaal in. Ook is er eindelijk een keer een boek met LBTQ waarbij het niet alleen maar om het coming out verhaal gaat.

”Ze had gelachen, en als hij dat geluid in een flesje had kunnen stoppen om daar vervolgens elke avond dronken van te worden, had hij het gedaan.”


5. Netflix serie

Je leest het goed! 10 januari van dit jaar 2019, is bekend gemaakt dat er een Netflix serie – Shadow and Bone – zal komen van dit boek. Samen met de Grisha trilogie. Natuurlijk wil je voordat deze begint eerst de boeken gelezen hebben. Des te meer reden om er eindelijk in te beginnen!

List & Leugens Leigh Bardugo

Kortom een badass story, een gang die samenwerkt met ieder hun eigen specialiteiten, enemies to lovers, de zogenaamde onbereikbare liefde, LBTQ en magie. Geloof me, dit wil je niet missen. Ik kan zelf dan ook niet wachten om binnenkort het tweede deel, Kraai & Koninkrijk te gaan lezen. En natuurlijk om de Netflix serie te zien, maar dat gaat vast nog even duren.

Lees jij altijd eerst de boeken voordat je aan de serie/film begint?

Bestel het eerste deel List & Leugens nu bij bol.com
Of bestel de duologie in de special edition bij bol.com

5 Redenen om List & Leugens nu te gaan lezen

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *