Mijn jaar met de Zero Waste kalender

Daar is die dan! Mijn zero waste update. Ik heb de Zero Waste kalender van Veerle Colle nu precies een jaar. In mijn vorige blogpost had ik een update beloofd over wat ik allemaal heb gedaan, verandert of ervaren door deze kalender. En dat heb ik natuurlijk voor jullie, maar ook voor mijzelf bijgehouden. Stiekem ben ik namelijk best wel trots. Lees je mee?

Weten over welke kalender ik het heb? Lees dan hier het artikel dat ik schreef over de Zero Waste kalender.

* Disclaimer – Buiten dat dit een raar jaar was door Corona en veel Zero Waste opties daardoor niet mogelijk waren heb ik toch ontzettend veel dingen kunnen doen en veranderen. Doordat ik in november 2019 met de kalender begon staan er echter misschien een aantal dingen op dit lijstje die momenteel niet kunnen. Maar natuurlijk altijd leuk zijn om te onthouden voor later.

Wat ik heb gedaan/verandert

• Het meest simpele, ik heb bouillon gemaakt van overgebleven groentes, kruiden noem maar op. Ik vind dit echt een tip want je soep smaakt ook nog eens elke keer anders, win-win! En je hebt geen bouillonblokje meer nodig.

• Heb ik mijn eigen bakjes meegenomen toen ik taart ging halen, waardoor er geen enkel verpakkingsmateriaal nodig was. Dit waren trouwens taartjes van Sharp Sharp die gemaakt zijn van 100% pure ingrediënten, deze stop ik in de vriezer voor later en smullen maar.

Kerst cadeaus inpakken

• Ik gebruikte al hergebruikte dozen met het versturen van pakjes, maar cadeautjes heb ik nu ook steeds vaker ingepakt op originele, duurzame manieren. Of met spullen die ik al in huis had en op een creatieve manier omtoverde tot een leuk pakketje. Lees deze blogpost wat ik bijvoorbeeld met kerst heb gedaan.

• Iets wat ik onverwachts ging doen, mijn mailbox legen! Blijkbaar niet alleen goed voor de rust in mijn hoofd maar ook voor het milieu (data kost energie). Dat hij nu al weer erg vol is zou ik
maar even weglaten..

• Dit herkennen we denk ik allemaal. Vooral in de beginmaanden van corona heb ik als een gek mijn handen staan wassen, waardoor ze langzaam aan eruit zagen als die van een 80-jarige. In plaats van handcréme met vreemde ingrediënten te kopen heb ik pure kokosolie gebruikt – waar ik normaal mee bak – en wat werkte dit goed! In een mum van tijd waren mijn handen weer zacht en pijnloos.

• Ik koop en vraag meer bruikbare cadeaus of uitjes met verjaardagen en andere gelegenheden. Voor kinderen vind ik dit nog wel erg lastig, je bent toch geneigd allerlei speelgoed te kopen. Maar bij mijn neefje is dit bijvoorbeeld goed gelukt, die is gek van de natuur en kreeg daarom deze keer een kweekkas met biologische zaadjes en potgrond.

Ervaringen

Buiten de dingen om die ik heb verandert heb ik door de Zero Waste kalender ook veel nieuwe ervaringen opgedaan. Zo heb ik..

Bloemen plukken plukweide

• Bloemen geplukt in een plukweide! Ontzettend leuk om te doen omdat je je eigen bos bloemen voor de verandering eens kan samenstellen en het zo een heel origineel boeketje wordt. Extra leuk wanneer je ook kleine vazen hebt en hierdoor met heel weinig je huis kan opfleuren.

Pompoen uithollen Halloween Pompoensoep Pompoenpitten

• Dit jaar heb ik met Halloween voor het eerst een pompoen uitgehold. Iets wat ik al jaren had willen doen maar deze keer kwam het er toch echt van. Volgens de kalender heb ik alles bewaard; de pompoenpitten geroosterd in de oven – was echt heerlijk! – en al het pompoenvruchtvlees heb ik pompoensoep van gemaakt. Die pompoensoep was trouwens echt een dikke misser. Misschien is de smaak van pompoen ook wel gewoon niet mijn ding..

• Veggie gourmetten met kerst. Jammer genoeg niet 100% want daar maakte ik ( nog? 🙂 ) niet iedereen blij mee, maar toch heb ik al een groot deel van het eten kunnen aanpassen. En een aantal mensen geïnspireerd om meer groentes en fruit in plaats van vlees bij de barbecue/gourmet te gebruiken.

Dit truitje kocht ik voor €2 bij de kringloop

• Tweedehands kleding gekocht! en ook heel veel spullen achtergelaten bij de kringloopwinkel. Hopelijk maak ik zo nog iemand anders blij met de spullen van zolder of de kleding die niet meer mijn stijl zijn.

• Dit jaar ben ik verhuist en ondanks dat het ontzettend moeilijk is om dat een beetje milieuvriendelijk te houden, ben ik toch trots op wat ik op het Zero Waste vlak hiermee heb kunnen doen. Zo heb ik in dit huis nu eindelijk wel groene stroom. Ben ik met zo min mogelijk spullen gaan verhuizen en heb ik echt alles uitgezocht. Kleding, spullen, meubels en heb daarbij veel verkocht, naar de kringloop gebracht of op een goede manier kunnen recyclen.

Wat ik nog wil doen?

Je zou het niet zeggen maar zelfs na al deze dingen blijven er nog genoeg dingen over om te veranderen en te ontdekken. Een aantal daarvan zijn:

Zero Waste Kalender Plantenasiel
Klik op de foto om de pagina van dichtbij te kunnen zien

• Plantenasiel! Dit wou ik supergraag samen met een vriendin doen, we hebben nu allebei een nieuwe woonplek waardoor we eindelijk de plantenasiel(s) kunnen afgaan. Niet verwacht, maar zelfs in mijn woonplaats zijn er een aantal plantenasiels in de buurt waardoor we nog opties hebben ook. Dit is dus het volgende Zero Waste uitje wat op de planning staat.

• Verdiepen in etherische olie waar je blijkbaar veel meer mee kan dan alleen in een diffuser plaatsen.

• Een stapje verdergaan met de bouillon en dus ook een keer soep maken van de schillen van groentes of de stukken van groente die je normaal niet gebruikt. Bijvoorbeeld de bladeren van bloemkool, het groene van de prei, uienschillen etc. Hier moet erg veel vitamine inzitten en na het zeven van moet er een heerlijke bouillon overblijven. Klinkt voor mij nog een beetje raar en eng (?), maar ik ga het uitproberen.

• Repair Cafe, iets wat nu ook al een tijdje gesloten is. Jammer genoeg is de stofzuiger kapot gegaan en een lens van mijn spiegelreflexcamera. Wie weet kunnen ze het daar toch nog fixen. Bij een Repair Cafe proberen vrijwilligers je kapotte spullen te repareren zodat er minder weggegooid en nieuw gekocht hoeft te worden. Dit alles in ruil voor een vrije gift.

• Verder kwam ik een aantal interessante gadgets tegen zoals de opwindbare zaklamp, de safety razor en toiletpapier gemaakt van bamboe.

Wat ik ook heb gemerkt – misschien nog wel het allerbelangrijkste – is dat sinds ik elke dag een tip lees van de Zero Waste kalender ik veel meer bewust ben. Meer bewust van alle verpakkingen, papier, eenmalige producten of zelfs schadelijke producten die er worden gebruikt. Zo vroeg ik me met winkelen altijd al af of ik iets echt nodig heb en nam ik al eigen tasjes mee. Maar nu probeer ik ook alerter te zijn wanneer de verkoopmedewerkers mijn gekochte product weer in een extra zakje willen stoppen of iets erop willen doen. Volstrekt onnodig én nu durf ik dat ook af te wijzen zonder mij opgelaten te voelen.

Heb jij onlangs nog iets verandert om milieuvriendelijker / met minder afval te leven?

Koop hier de Zero Waste kalender bij Bol.com

Bewaar voor later op Pinterest

Mijn jaar met de Zero Waste Kalender van Veerle Colle

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rosalyn schreef:

  Leuk om te lezen! De plukbos is goed gelukt. Pompoensoep is iets om aan te wennen, misschien zou je het met curry lusten? Dat vind ik het lekkerst. Plantenasiel had ik nog nooit van gehoord, leuk initiatief.

  Ik ben ook wel bewuster gaan leven, vooral wat minder vlees gaan eten.

  1. eyeloveprint schreef:

   Dank je! Geen idee eigenlijk, met curry heb ik nog nooit geprobeerd. Ik zie ook allemaal recepten met pompoencake en -koekjes, maar die durf ik ook niet meer aan haha.

   Ik denk dat dat ook wel het meeste doet inderdaad, het minder vlees eten.

 2. Céline schreef:

  Oh wat interessant allemaal! Ik probeer sinds kort ook heel wat milieubewuster te leven maar ik merk dat het echt een proces is met vallen en opstaan.

  1. eyeloveprint schreef:

   Wat goed! En ja lastig is het soms hé, sowieso is het iets wat je echt in stapjes moet doen zodat het niet teveel wordt. Maar ik heb ook echt genoeg fails haha, dan denk ik maar dat het erom gaat dat we allemaal ons best doen. Perfect is ook zo onmogelijk.

 3. Hier sorteer ik dagelijks glas, papier, plastic enz. En ja dozen hergebruik ik ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *