Recensie: Eco lifestyle aan de slag! – Anne Drake

Zoals je via mijn blog, maar ook mijn instagram vast wel hebt gemerkt ben ik steeds meer bezig met een ecologische levensstijl. In eerste instantie voor mijn eigen gezondheid, maar ook zeker voor de planeet. Een onderdeel waar ik echter nog niet heel erg mee bezig ben geweest zijn natuurlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke middelen. Toen ik het boek Eco Lifestyle aan de slag! van Anne Drake tegenkwam vond ik dit dan ook hét moment om hier eens mee aan de slag te gaan 😉 Benieuwd hoe het mij is vergaan?

Over het boek

Eco lifestyle aan de slag! is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken waarvan elk hoofdstuk begint met een beetje algemene informatie en waarom in dit gedeelte (mode, voeding, reizen etc.) het belangrijk is om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Verder staan er een aantal tips in hoe je dat zou kunnen doen, met op het eind van elk hoofdstuk steeds doorverwijzingen naar andere websites, apps of instagram accounts over dit onderwerp. Daarnaast zitten er een aantal veganistische recepten in het boek en verder vooral veel DIY-recepten om je eigen schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten te kunnen maken.

Eco Lifestyle! aan de slag van Anne Drake

Eco Lifestyle aan de slag!:
Auteur: Anne Drake
Uitgeverij Manteau

Mijn mening

Toen ik dit boek voorbij zag komen werd ik gelijk enthousiast, ik zag mezelf al allerlei lekkere crèmes en eigen schoonmaakmiddelen maken. Producten die wel lekker ruiken en niet zo chemisch zijn als ik gewend ben. In de praktijk bleek dit echter anders, ik vond het maar ingewikkeld. Met veel diverse ingrediënten. Een beetje zoals die kookboeken waar je ontzettend veel voor in huis moet halen. Een beetje van dit, een beetje van dat en uiteindelijk heb je nog een bijna volle pot of de helft van allerlei ingrediënten over. En wat doe je of kan je er dan verder mee? Ik kreeg een beetje het idee alsof ik eerst een winkeltje moet beginnen voordat ik mijn investering in de ingrediënten terug zou hebben. Erg jammer!

Wat ik dan had verwacht? Ik denk toch iets simpelere recepten die ik eerder voorbij heb zien komen op internet en dergelijke. Of meer uitleg over de ingrediënten in plaats van een doorverwijzing naar een bepaalde winkel/webshop. Ik vind nieuwe dingen leren namelijk superleuk, maar wanneer er met allerlei links en websites wordt gestrooid dan creëert het voor mij vaak toch wel een drempel. Na alle recepten te hebben doorgenomen en gelezen had ik niet echt de drang meer om zelf aan de slag te gaan. Persoonlijk koop ik de verzorgingsproducten die ik wel gebruik dan liever bij een ecologische winkel dan dat ik ze zelf maak. Achterblijven met allerlei potten en oliën waarvan je van alles maar een beetje hebt gebruikt lijkt me namelijk ook niet de bedoeling. Wel lijkt het me leuk om bijvoorbeeld de badthee eens te maken en deze aan een vriendin cadeau te doen. Dit was een van de weinige recepten die ik wel meteen zag zitten. Mede omdat dit recept voor mij uit gangbare ingrediënten bestond.

Eco Lifestyle aan de slag inhoud

Wat ik wel goed vind aan dit boek is dat het je wel bewust maakt van wat er in je schoonmaakmiddelen en cosmetica zit. Ik denk dat veel mensen hier niet bewust van zijn en geen idee hebben wat ze op hun lichaam smeren en wat voor slechte stoffen je eigenlijk mee schoonmaakt en daardoor ook inademt. Tegelijkertijd vond ik het een heel motiverend idee om te lezen hoeveel je wel niet kan doen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is zóveel! Er valt altijd wel iets bij te leren.

Het boek eindigt weer met de positieve boodschap waarmee Anne Drake ook is begonnen, namelijk deze; “We hebben geen handvol mensen nodig die perfect ‘groen’ leven, we hebben miljoenen mensen nodig die elke dag op hun manier hun best doen om zo duurzaam mogelijk te leven.”

Bedankt Uitgeverij Manteau voor dit recensie-exemplaar.

Bestel Eco lifestyle aan de slag! bij bol.com

Recensie Eco lifestyle aan de slag! van Anne Drake Pinterest

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Maartje schreef:

  Zijn vaak wel ingrediënten die je langer kan bewaren. Ik denk dat je het er wel uit haalt als je vergelijkt met hoevaak je spul moet kopen in de winkel, maar dus op langere termijn ipv direct. Ben er zelf niet altijd even bewust mee bezig. Sinds dit jaar wel iets meer

  1. eyeloveprint schreef:

   Wat leuk! En zeker, misschien als de recepten qua ingrediënten meer zouden overlappen. Als je voor elk recept allemaal andere ingrediënten nodig hebt dan kan het lang duren voor iets opraakt lijkt me, en dus ook goed blijft. Ik denk dat ik gewoon graag meer toepassingen en uitleg had gezien per ingrediënt.

 2. Céline schreef:

  Misschien moet je eens Het zero Waste project van Jessie Kroon lezen! Dat vond ik erg basic en toegankelijk. Ideaal voor zero waste beginners.

  1. eyeloveprint schreef:

   Bedankt voor de tip, ik zal hem eens opzoeken! Ik heb een tijdje terug ook de Zero Waste kalender van Veerle Colle gerecenseerd, ook een heel fijn ‘boek’ om mee te beginnen. Elke dag krijg je dan een tip zodat je stap voor stap meer zero waste kan gaan leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *