Recensie: De Kleine Prins – Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins oftewel ‘Le Petit Prince‘ is na de bijbel het meest vertaalde boek, en toch kende ik hem tot voor kort nog niet. Reden genoeg om hem eens uit te proberen, want wat maakt dit boek toch zo bijzonder dat hij zo vaak vertaald is? Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees dan snel verder.

De Kleine Prins:
Auteur: Antoine de Saint-Exupéry
Uitgeverij Rainbow

Synopsis
Dit prachtige moderne sprookje wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet. De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten en hun heersers, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur. Het is een verhaal met diepe wijsheden:

Alleen met het hart kun je goed zien’, zegt de vos, ‘Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. Volwassenen, zegt het prinsje, begrijpen nooit iets uit zichzelf, ze moeten het onder hun neus gewreven krijgen wil iets tot hen doordringen.

Mijn mening

.. En toen was het boek uit, en weet ik niet zo goed wat ik ervan moet zeggen. Ik geloof dat ik er misschien iets te veel van verwacht had. Als een boek zo vaak vertaald is vraag je je natuurlijk af waarom dat is. En ondanks dat er een mooie boodschap in het verhaal zat, meerderen zelfs, was ik niet helemaal overtuigd. Persoonlijk hebben andere (sprookjes)boeken wel eens meer impact op mij gehad.

“Dan zal je dus over jezelf oordelen, antwoordde de koning. Dat is het moeilijkste. Het is veel moeilijker om over jezelf te oordelen dan over anderen. Als het je lukt om een juist oordeel over jezelf te hebben, dan heb je de ware wijsheid gevonden.”

De Kleine Prins gaat zoals de titel al zegt, over een kleine prins, maar niet zomaar eentje, deze komt namelijk van een kleine planeet in de ruimte. Zijn reis langs meerdere kleinere planeten en als laatste de aarde brengt hem vele wijsheden die door jong en oud waarschijnlijk weer anders beleefd worden. Naar mijn mening was dat ook het uitgangspunt van de schrijver. Hoe anders kinderen de wereld ervaren in vergelijking tot een volwassene. En hoe jammer het is dat volwassenen dit kwijtraken, dat zij op een punt van hun leven de fantasie kwijtraken en hun innerlijke kind. Maar ook zijn vergeten om hun hart te gebruiken en deze te volgen. De Kleine Prins laat je inzien hoe raar bepaalde dingen van de wereld in elkaar zitten, maar vooral dit; “Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.”

De Kleine Prins uitgeverij Rainbow

– De woestijn is zo mooi, doordat er ergens een put verborgen is, zei de kleine prins. Tot mijn verbazing begreep ik ineens die geheimzinnige uitstraling van het zand. Toen ik een klein jongetje was, woonde ik in een oud huis waarvan de legende zei dat er een schat begraven lag. Niemand heeft hem ooit ontdekt of er zelfs naar gezocht. Maar toch betoverde hij het hele huis. Mijn huis verborg een geheim in de diepte van zijn hart. – Ja, zei ik tegen het prinsje, of het nu een huis is, sterren of de woestijn – hun werkelijke schoonheid is onzichtbaar.

Bedankt Uitgeverij Rainbow voor dit recensie-exemplaar.

Bestel De Kleine Prins bij bol.com

Recensie de Klein Prins

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jennifer schreef:

    Mooie eerlijke recensie! En om eerlijk te zijn ken ik dit sprookje helemaal niet..

    1. eyeloveprint schreef:

      Dank je wel! Nee vreemd he, dat had ik dus ook. Kwam hem laatst toevallig tegen op de instagram van uitgeverij Rainbow. Maar alle andere boeken die het meest zijn vertaald, de top 10, die kende ik allemaal al wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *