5x Young Adult (YA) Standalone boeken

Soms ben je wel eens klaar met al die series waar maar geen einde aan komt en verlang je naar een op zichzelf staand verhaal. Geen cliffhangers of hints naar, maar een boek waarbij je bij het dichtslaan van meteen een voldaan gevoel krijgt. Zelf ben ik wel vaker in zo’n stemming, maar vind ik het altijd lastig om standalones te vinden in het Young Adult genre. Voor diegene met hetzelfde probleem heb ik dit lijstje gemaakt. Toevallig heeft ook nog elk boek uit deze lijst een ander genre, binnen het YA genre natuurlijk.

Zielen
Zielen van Stephenie Meyer

Deze heb ik jaren geleden gelezen en heeft zo’n impact op mij gemaakt. Zielen is het eerste boek wat mij zo diep raakte dat ik voor het eerst een traantje liet bij het lezen van een boek. Ten eerste is dit boek dystopisch en sci-fi en zit er een hoog overlevingsgehalte in. Maar wat het voor mij echt een uitzonderlijk boek maakte is dat deze laat zien wat het is om mens te zijn, dat het leven uit zulke grote tegenstellingen bestaat als liefde en pijn, maar dat je zonder de één het ander ook niet zou kennen. Tel daar een episch liefdesverhaal bij op en je kan mij opvegen. Ik kan dit boek niet genoeg aanraden. Denk je nou echter daar is toch ook een film van? Ga dan alsjeblieft voor het boek sinds deze niet in de schaduw van kan staan. Kleine kanttekening, het is een boek waar je even in moet komen, maar na pagina 100 begint het verhaal echt, en wordt het intens.

Synopsis
Drie zielen. Twee lichamen. Eén overweldigende liefde. Onze wereld is overgenomen door een onzichtbare vijand: er waren zielen rond die het lichaam van hun gastheer of gastvrouw overnemen, waarbij de oorspronkelijke ziel langzaam vervaagt. Het grootste deel van de mensheid heeft inmiddels een gastziel. Melanie, een van de laatste ‘wilde mensen’, wordt op een dag in bezit genomen door Wandelaar. Wandelaar wist al dat het moeilijk was om in een mensenlichaam te wonen – de overweldigende emoties, de levendige herinneringen – maar dit lichaam verzet zich hevig: de vorige bewoonster weigert haar geest te laten overnemen. Melanie vult Wandelaars gedachten met beelden van Jared, de jongen van wie ze houdt. Wandelaar kan zich niet verzetten tegen de herinneringen die Melanies lichaam haar laten zien en ze begint wanhopig te verlangen naar een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

Bestel Zielen van Stephenie Meyer bij Bol.com

Harteloos
Heartless van Marissa Meyer

In de meeste verhalen is er altijd wel een slechterik, maar wat je vaak niet leest is hoe diegene is geworden zoals die nu is. Dit boek gaat dan ook over hoe de hartenkoningin de Queen of Hearts is geworden. Want ook zij was ooit een meisje met grote dromen. Dit concept sprak mij meteen aan, ik was dan niet zo’n fan van de andere boeken van Marissa Meyer, de lunar chronicles, maar bij dit boek zat ik er meteen in. Harteloos is een mooi fantasieverhaal met een goede boodschap en eentje waar de geliefde karakters zoals de Cheshire Cat en de Mad Hatter ook weer in voorkomen.

Synopsis
Lang voordat ze de schrik van Wonderland was, was de Hartenkoningin een meisje dat ontzettend graag verliefd wilde worden.

Lady Catherine Pinkerton heeft maar één toekomstdroom: samen met haar dienstmeisje de beste banketbakkerij van Wonderland openen. Haar ouders, de Markies en Markiezin van Rotsschildpadbaai, koppelen Cath echter liever aan de nogal domme, oncharismatische Hartenkoning -en niet zonder succes. Als Catherine op een koninklijk bal kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze hofnar van de koning, is haar bakkerij opeens niet meer het enige waar ze aan denkt. Voor het eerst in haar leven ervaart ze wat het is om verliefd te zijn. Cath is vastberaden haar eigen toekomst te bepalen, ook als ze daarmee het risico loopt de koning te beledigen en de toorn van haar ouders over zich af te roepen.

Maar in het land dat bruist van de magie en waar monsters en mafketels niet ongewoon zijn, lijkt haar lot toch anders te zijn bepaald…

Bestel Harteloos van Marissa Meyer bij Bol.com
Bestel Heartless van Marissa Meyer bij Bol.com

Het Schaduwjaar
Young adult boek het Schaduwjaar van Kim Liggett

Een recente release, maar eentje die niet mocht missen in dit lijstje. Ik was echt zwaar onder de indruk van dit boek die in een dystopische wereld afspeelt. Alsof we terug zijn gegaan in de tijd waar vrouwen verre van gelijk zijn aan de man. Een boek over feminisme, overleven, magie en je constant afvragen wat er nu weer gaat gebeuren. Dit was echt één van mijn favoriete reads dit jaar waar ik maar niet in kon stoppen. Ik moest en zou verder lezen.

Lees mijn recensie (zonder spoilers) van het Schaduwjaar hier.

Synopsis
Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.

Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

Bestel het Schaduwjaar van Kim Liggett bij Bol.com

Nodig
YA boek Nodig van Joelle Charbonneau

Een boek die je op de feiten drukt. Want wat heb je echt, maar dan ook écht nodig? En wat zou je daar voor overhebben? Hoe ver ga je? Nodig is een spannende Young Adult thriller met een origineel concept over een sociaal netwerk die veel verder gaat dan Facebook. Iets wat zomaar in de echte wereld ook zou kunnen ontstaan. Ik heb dit boek dan ook in een ruk uitgelezen, de hoofdstukken waren kort, de personages werden steeds afgewisseld en daardoor was het ook zo’n verslavend boek. Je moet weten hoe het met iedereen verdergaat en hoe dit afloopt.

Synopsis
Noodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar?
Wat heb je nodig?
Realiseer je wel… niets is voor niets…
Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben…
Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden:
Wat heb je NODIG?
Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen?

Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen.
Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen?

Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen.

Bestel Nodig van Joelle Charbonneau bij Bol.com

Vertel me drie dingen
Young adult boek Vertel me Drie Dingen van Julie Buxbaum

Vertel me drie dingen heeft zo’n hoog feelgood gehalte, een aanrader als je gewoon een lekker ontspannen boek met veel humor zoekt. Zo las ik dit boek met een bijna constante glimlach op mijn gezicht uit. Het mysterie rondom Iemand-Niemand die Jessie steeds anonieme mailtjes stuurt laat je vanaf het begin niet meer los. En ook al dacht ik al snel te weten wie het was, toch word je door het gehele boek steeds op het verkeerde been gezet. Kortom een contemporary die je gelezen moet hebben.

Synopsis
Jessie is verhuisd en alles voelt verkeerd: haar nieuwe kakschool, haar nieuwe huis, haar nieuwe stiefmoeder en haar arrogante stiefbroer. En ze mist haar overleden moeder.

Dan krijgt Jessie een mail van een jongen die zich Iemand-Niemand noemt. Ze mag alles aan hem vragen: welke meiden ze moet vermijden, wie haar vrienden zouden kunnen worden en waarom ze beter geen vega-burgers uit de kantine kan eten.

Al snel wordt Iemand-Niemand Jessies reddingsboei. Maar wie op school is toch deze mysterieuze jongen?

Bestel Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum bij Bol.com

Wat lees jij het liefst? Series of Standalone boeken?

5x Young Adult Standalone boeken Pinterest

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Natasha schreef:

    Ik vond Nodig ook goed, maar je hoort er maar weinig over.

    1. eyeloveprint schreef:

      Ja raar hé, maar daarom staat die er ook tussen natuurlijk ? ben sowieso fan van de boeken van Joelle Charbonneau, maar ze lijken inderdaad niet te zijn opgepakt door de meeste mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *