ENG + NL Review the Bookshop / De Boekhandel – Penelope Fitzgerald

The Bookshop / De Boekhandel :4 sterren
Author : Penelope Fitzgerald
Publisher: Uitgeverij Karmijn

“She had a kind heart, though that is not of much use when it comes to the matter of self-preservation.”

Scroll down for the Dutch review

Recently a movie came out of the Bookshop written by Penelope Fitzgerald, of course I had to read the book first (always books before movie) and write a review about it. The story is set in the sixties in England, in a remote village to the coast where Florence wants to start a bookshop. She is determined to make her bookstore a success, but didn’t take into account that maybe the people in her village don’t want her to succeed at all…

What is so greatly done is that the writer really captured the atmosphere of how it was back then in England. Florence lives in a village where everybody knows everything about each other, and where the people are sometimes very narrow-minded. Because it is written so realistically you feel the frustration of Florence and get even more admiration for her and her ability to not give up. The Bookshop is however a very slow story which in not much happens, but which does remain in your head for a while after you’ve finished it.

De Boekhandel Penelope Fitzgerald
Dutch review

De Boekhandel is vertaald naar the Bookshop van Penelope Fitzgerald. Onlangs is er ook een film uitgekomen en daarmee ook de filmeditie van dit boek, uitgegeven door Uitgeverij Karmijn. Het verhaal speelt zich af in de jaren 60 in Engeland, in een afgelegen kustplaatsje waar Florence een boekenwinkel wil beginnen. Ze is vastbesloten om haar boekhandel tot een succes te maken, maar heeft daarbij geen rekening gehouden met haar omgeving. Wil het dorp ook wel dat zij slaagt, of zullen ze alles doen om haar tegen te werken?

Wat zo knap is van de schrijfster is dat de sfeer zo goed is vastgelegd van hoe het er toendertijd in Engeland aan toe ging. Florence woont in een klein dorpje waar iedereen alles van elkaar weet en het er soms bekrompen aan toegaat. Wanneer ze haar boekwinkel wil beginnen heeft dan ook iedereen er een mening over en wil zich ermee bemoeien. Doordat dit zo realistisch beschreven is voel je de frustratie van Florence en krijg je alleen maar meer bewondering voor haar en haar ontzettende doorzettingsvermogen. De Boekhandel is echter wel een boek die je met een bepaalde stemming moet lezen. Het is een rustig voortkabbelend verhaal waar weinig in gebeurd, maar wel één die je echt laat nadenken en nog lang na het lezen van in je hoofd blijft zitten.

Bestel De Boekhandel hier bij Bol.com

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *